20 jaar maatwerk in huis met Reedoo Interieur + kleur

Lees er meer over op de Reedoo blog

Weblog

Alle raamdecoratietrends op een rij deel 1: enkele en dubbele plisségordijnen

Er zijn veel soorten raamdecoratie. Elk met hun eigen functie. Elk met hun eigen uitstraling. Dit kan de keus erg lastig maken. Helemaal omdat er van elk type raamdecoratie ook nog veel kleuren, stoffen en uitvoeringen verkrijgbaar zijn.

Om u al enigszins op weg te helpen met het maken van de juiste keuze, geven we in een serie blogs uitleg over alle soorten raambekleding. Met deze kennis kunt u gerichter op zoek naar de raambekleding die het beste bij uw smaak, interieur en ramen past. In onze showroom kunnen we u meer vertellen over verdere details en verschillen en kunnen we alle soorten, stoffen en bevestigingssystemen laten zien.

Plisségordijnen en Duettes raamdecoratieDe meest veelzijdige raamdecoratie: enkele of dubbele plisségordijnen

Wilt u geen inkijk, maar wel daglicht naar binnen? Dan zijn enkele of dubbele plisségordijnen en Duette® gordijnen een goede keus doordat u zowel de onderkant omhoog kan trekken én de bovenkant kan laten zakken. Op die manier bepaalt u zelf welk deel van uw raam afgedekt wordt. De meeste mensen kiezen ervoor om overdag zowel onder als boven de gordijnen een strook vrij te houden. Doordat de grond, lucht en bomen te zien zijn, houdt u meer contact met buiten dan wanneer het gordijn tot bovenaan dicht is.

Plisségordijnen en Duettes raamdecoratieVerschillen tussen enkele en dubbele plissé

Het grootste verschil tussen beide gordijnsoorten? Een plisségordijn heeft een enkele laag stof, terwijl een dubbele plissé een dubbele laag heeft. Hierdoor isoleert een zo’n gordijn beter. De hoeveelheid licht dat erdoor komt is afhankelijk van de soort stof die gekozen wordt. Een ander groot verschil tussen beide soorten is dat bij enkele plisségordijnen de spandraadkoorden zichtbaar zijn en bij de dubbele plissé niet. Daar lopen ze tussen de stoflagen door. Als u deze raamdecoratie kiest om uw kamer te kunnen verduisteren, dan kunt u beter Duette® gordijnen nemen. Bij enkele plisségordijnen komt er namelijk licht door de gaatjes waar de koorden doorheen lopen.

Diverse bevestigings- en bedieningssystemen mogelijk

Om het nog lastiger te maken, is er ook nog keus tussen verschillende bedienings- en bevestigingssystemen. Hierbij kijken we eerst naar het soort raam, de afmetingen en de bevestigingsmogelijkheden. Het is handig als u uw ramen opmeet en even foto’s van uw ramen maakt voordat u naar de showroom komt. Dan kunnen wij u optimaal adviseren.
Er zijn diverse bedieningssystemen, zoals ketting- en elektrobediening. Deze laatste kan zelfs aangestuurd worden via een app op uw telefoon of tablet. Daarnaast is er het Easy Clicksysteem dat met name populair is bij draaikiep- en dakramen. Hierbij loopt het gordijn zowel boven als beneden als aan de zijkanten in een cassette die door middel van een magneetband op het raamkozijn geklikt wordt. Bij dit systeem wordt het gordijn met de hand naar boven en naar beneden geschoven. De cassette is in alle RAL kleuren verkrijgbaar.

Plisségordijnen en Duettes raamdecoratieraamdecoratieHet kiezen van de stofsoort en stofkleur

Het leukste onderdeel is het uitzoeken van de stof. Iedere stof én elk systeem zelf heeft een maximale maatvoering. Dat is dus van invloed op uw keus.

De stoffen zijn vrij neutraal, van fijngeweven tot grovere structuur, van budget tot luxe. Als u de keus uit het enorme aanbod stoffen en kleuren teruggebracht heeft tot enkele opties, kunt u die stalen mee naar huis nemen om daar rustig uw keus te maken. Vervolgens komen wij de raamdecoratie inmeten. Indien gewenst nemen wij extra stalen mee, zodat u de beste stof bij uw interieur en smaak kiest.

Veelvoorkomende combinaties

Hoewel deze raamdecoratie prima alleen te gebruiken zijn, worden ze regelmatig gecombineerd met InBetweens of overgordijnen. Dit heeft alles te maken met sfeer, smaak en geluidreductie. InBetweens geven sfeer, maar beperken de inkijk onvoldoende. Daarom wordt er vaak nog een andere raamdecoratie achter geplaatst. Overgordijnen geven een ruimte warmte en dempen het geluid. Aangezien overdag de gordijnen open zijn, kunnen enkele plissés en Duette® gordijnen de inkijk weghalen terwijl het daglicht vrij naar binnen kan komen.

Wilt u weten welke plissé voor uw ramen de beste oplossing is? Maak dan een afspraak en kom langs in Opheusden. Daar hebben wij alles bij de hand om u extra uitleg te geven en te adviseren in de stofkeuze.