20 jaar maatwerk in huis met Reedoo Interieur + kleur

Lees er meer over op de Reedoo blog

Weblog

Welk soort behang is geschikt voor u?

Wilt u een muur behangen, maar weet u niet welk behang het meest geschikt is? Vliesbehang, vinylbehang, renovliesbehang of papierbehang? We zetten de verschillen en voor- en nadelen op een rij.

Vliesbehang

Vliesbehang heeft een papieren of vinyl toplaag. De rug is van ‘vlies’. Dit behang wordt ook wel snelbehang genoemd, omdat het heel eenvoudig is om aan te brengen. U heeft namelijk geen behangtafel nodig, want u brengt de lijm aan op de muur. Daarna verwerkt u het behang op de wand. Het behang krimpt niet en vertoont ook geen vlekken, krimpen of blazen. U kunt dit behang keer op keer een nieuwe look geven, want u kunt het schilderen. Verder is het heel makkelijk en snel te verwijderen. Dit behang, verkrijgbaar in effen of met een structuur, is dus ideaal als u een groots resultaat wilt bereiken in weinig tijd.

Vinylbehang

Bij vinylbehang bestaat de toplaag of het gehele behang uit vinyl (kunststof). Het stevige behang heeft een gladde bovenlaag. Het is ideaal voor de keuken of badkamer, omdat wat spatjes water geen kwaad kunnen. Het droogt niet alleen goed, het is ook makkelijk schoon te maken. Het dikke en zware behang is sterk, scheurvrij en gaat lang mee. Om het aan te brengen is speciale lijm nodig.

Renovliesbehang

Renovliesbehang is ook bekend als glasvezelbehang of glasvliesbehang. Het werd vroeger veel gebruikt bij renovaties. Dit dunne behang verbergt scheuren en gaatjes. Het maakt de wand sausklaar. U krijgt dus een strakke en gladde wand die moet worden geschilderd of gespoten. Daarna is het alsof de wanden zijn gemaakt door een stukadoor. Dit soort behang wordt dan ook vaak gebruikt op muren van nieuwbouwwoningen. Het is verkrijgbaar op papier- en glasvezelbasis, in verschillende diktes. Hoe dikker, hoe beter de kwaliteit. Het resultaat? Minder oneffenheden.

Papierbehang

Papierbehang is tegenwoordig niet meer zo populair. Een andere naam voor deze behangsoort is duplexbehang: het behang bestaat uit twee lagen op elkaar geperst papier. Bij papierbehang brengt u de lijm met een behangborstel aan op de banen behang. Bij dit soort behang moet u oppassen dat het niet gaat scheuren. Ook kan dit behang na het aanbrengen nog wat krimpen, dus laat de stroken een klein beetje overlappen.

Weet u nog niet zeker welk behang het beste past bij de ruimte die u wilt behangen? Kom langs in de winkel. We denken graag met u mee en laten u dan gelijk de diverse soorten behang en behangcollecties zien, zoals het tijdloze Scandinavische behang van het Zweedse Sandberg. Uw wanden behangen is voor ons trouwens ook geen probleem! Komt u binnenkort langs?