20 jaar maatwerk in huis met Reedoo Interieur + kleur

Lees er meer over op de Reedoo blog

Weblog

5 tips voor het verbeteren van de akoestiek

De akoestiek verbeteren, verbetert de sfeer in de ruimte. Een kamer die hol klinkt, komt niet gezellig over. En gezelligheid is toch wat iedereen wil bereiken met het interieur. Dat is waar men naar streeft bij het kopen van nieuwe meubels, bij het kiezen van een kleur en bij het uitzoeken van raambekleding. Om ervoor te zorgen dat de ruimte, na het maken van alle keuzes om een sfeervol geheel te creëren ook goed klinkt, hebben we enkele tips voor u bij elkaar gezet. 

akoestiek verbeteren

Tip 1: akoestiek verbeteren met vloerbedekking

Hoe harder de vloer, hoe holler de ruimte klinkt. Voor de akoestiek is kamerbreed tapijt de beste keus. Maar ja, de meeste mensen willen liever een vloer van hout, PVC, steen, beton of laminaat. Dat geeft een strakke uitstraling en is makkelijk te onderhouden. Gelukkig is er een oplossing die populair is én heel goed te combineren met harde vloeren: vloerkleden. Door een royaal kleed te kiezen met een hogere pool, merkt u direct verschil in de ruimte. Daarbij staat een kleed gezellig en is het ook nog warm aan de voeten. Tegenwoordig worden vaak 2 kleden deels over elkaar gelegd. Naast dat dit mooie combinaties oplevert, is het voor het geluid in de ruimte ook gunstig.

Tip 2: combineer harde meubels met zachte stoffen

Gladde strakke meubels van MDF, hout en staal in combinatie met een lederen bank komen het geluid in de ruimte niet ten goede. Met name als u een harde vloer heeft en geen vloerkleed neer wilt leggen, is het voor de akoestiek beter om een stoffen bank te kiezen, dan een leren bank. Wilt u toch een leren bank, dan kunt u het geluid temperen door er een stoffen stoel bij te plaatsen. Ook bij de eettafel valt er winst te behalen door beklede stoelen te kiezen.

Tip 3: raambekleding die de akoestiek verbeterd

Hoe dunner de gordijnen, hoe minder geluiddempend ze werken. Daarbij speelt de hoeveelheid stof een rol. Metalen, kunststof en houten raambekleding doen niets voor de akoestiek. Door ze te combineren met overgordijnen zorgt u ervoor dat de ruimte toch minder hol klinkt en daardoor gezellig aanvoelt. Overweeg om vouwgordijnen, dubbele plissés of Versus (de nieuwste vorm van raambekleding) neer te hangen in plaats van horizontale jaloezieën of Shutters.

akoestiek verbeterenTip 4: de juiste accessoires

Door stoffen toe te voegen is het geluid in de ruimte te verbeteren. Dit is prima te doen door middel van plaids en kussens. Drapeer een wollen kleed nonchalant over de bank en zoek kussens die bij de kleuren in uw interieur passen. Heeft u eettafelstoelen van kunststof of hout? Leg daar dan ook kussens in, dat helpt weer mee om het geluid te dempen.

Tip 5: extra maatregelen tegen holle klanken

Als u een aantal van bovenstaande tips uitgevoerd heeft, maar uw ruimte toch nog hol klinkt, dan zijn er nog wat extra maatregelen toe te passen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een poef in een dikke stof, zoals wol. Tegenwoordig zijn er veel krukjes met een zachte afwerking bovenop, zoals een dierenvacht. En over een dierenvacht gesproken, die zijn prima te gebruiken als geluiddempende decoratie.

Bonustip: gebruik onzichtbaar vilt als geluiddemper

Door vilt achter schilderijen en fotolijsten te lijmen, wordt op een onzichtbare manier het geluid gedempt. U zal het verschil in akoestiek merken. Met name als u van een strakke inrichting houdt, kunt u hierdoor toch zorgen dat uw ruimte niet hol klinkt en gezellig aanvoelt.

De beste combinatie

Harde, gladde materialen laten de ruimte hol klinken. Zachte, dikke stoffen werken geluiddempend. Door harde en zachte materialen te combineren is er een gezellig interieur te creëren met een goede akoestiek. Bent u benieuwd hoe u de akoestiek kan verbeteren op het gebied van vloerbedekking en raambekleding? Kom dan naar ReeDoo en laat u adviseren.