20 jaar maatwerk in huis met Reedoo Interieur + kleur

Lees er meer over op de Reedoo blog

Weblog

Richtlijnen om eenheid te creëren in uw interieur

Eenheid creëren voor een thuisgevoel. Een interieur waarbij de kleuren en materialen op elkaar afgestemd zijn ‘klopt’. De eenheid geeft rust en een sfeer waardoor u zich er thuis voelt. Dat is uiteraard belangrijk in uw huis, maar net zo belangrijk in uw werkruimte en in horecagelegenheden. Maar hoe creëert u eenheid? Volg deze richtlijnen, dan gaat het u zéker lukken.

Zorg voor overzicht

eenheid creërenHoe beter u het geheel kan bekijken, hoe beter u weet wat wel en wat niet mooi bij elkaar staat. Het maken van een moodboard is daar een heel goed hulpmiddel voor. Het geeft u inzicht in het soort vloer dat u mooi vindt en past bij de meubels die u graag wilt behouden of aan wilt schaffen. Daarbij kunt u een bepaald patroon gaan herkennen. Misschien trekt een Industriële look u niet aan, maar blijkt u elke keer te vallen voor een metalen onderstel voor de eettafel en een metalen tussendeur. Het combineren van verschillende stijlen zorgt er juist voor dat er een sfeer ontstaat dat bij u past. Waar u zich thuis voelt.

De vloer als rustige basis voor het creëren van eenheid

De basis voor élk interieur is de vloer. Deze is erg bepalend voor het totaalplaatje. Het loont daarom de moeite om te investeren in een vloer die bij uw smaak en bij de ruimte past. Hoe meer eenheid, hoe meer rust u creëert. Laat daarom dezelfde vloer doorlopen in de verschillende ruimtes. Vaak wordt er in de hal en in de keuken voor een andere vloerbedekking gekozen dan in de woonkamer. Dat geeft onrust. Er is zó veel keus in vloerbedekking, dat de vloerbedekking prima in alle ruimtes gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan pvc-vloeren. Deze zijn in alle mogelijke stijlen verkrijgbaar en oersterk.

eenheid creëren

Het combineren van kleuren

Kleuren zijn heel bepalend in uw interieur. Ze geven direct een bepaalde uitstraling. Maar hoe kiest u de juiste kleuren? Hoe maakt u de juiste combinatie, zodat een eenheid gecreëerd wordt? Het antwoord is: kies bepaalde kleurgroepen. Bepaal welke kleur u graag toe zou passen in uw ruimte en zoek vervolgens kleurtinten erbij uit dezelfde kleurgroep. Hierdoor hebben de kleuren dezelfde ondertoon, bijvoorbeeld groen, blauw, rood of geel. Het combineren van donkerdere en lichtere tinten geeft een rustig en mooi geheel. Om het geheel spannender te maken, is het vaak goed om een contrasterende kleur toe te voegen. Gebruik die kleur subtiel, bijvoorbeeld door een vlak op de muur te verven en in accessoires. Een prettig hulpmiddel om mooie kleurcombinaties te maken is de kleurenwijzer van Little Greene. Als u naar ReeDoo komt in Opheusden, laat ik u verschillende combinaties zien die aansluiten op uw smaak. Vervolgens kunt u met behulp van sample potjes verschillende kleuren thuis uitproberen.

De invloed van vormen

Hoe meer verschillende vormen u toepast, hoe onrustiger het geheel wordt. Daarbij gaat het niet alleen over vierkant of rond, maar ook over afgeronde hoeken en grillige oppervlakken. Kijk maar eens wat uw favoriete meubels en accessoires met elkaar gemeen hebben. Zijn ze strak van lijn met een gladde oppervlakte of hebben ze doorgaans iets verrassends, iets afwijkends? Zijn ze fijntjes of robuust, zijn ze bewerkt of bestaan ze doorgaans uit meerdere kleuren en materialen? Het is soms wat lastiger om één bepaalde lijn te herkennen, maar het is de moeite waard om ernaar op zoek te gaan: het voorkomt miskopen. Door bijvoorbeeld een aantal vaasjes met ongeveer dezelfde vorm en uit dezelfde kleurgroep te combineren, creëert u weer eenheid.

De invloed van materialen

Net als bij kleuren en vormen is er met de gebruikte materialen veel eenheid te creëren. Het is prettig om gladde materialen met wollen stoffen te combineren, maar overdrijf het niet. Zie het maar eens voor u als u op uw stoffen bank een wollen kleed, een fleece deken, een satijnen kussen, een pluche kussen, een fluwelen kussen, een grof gebreid kussen, een bedrukt katoenen kussen en een koeienhuid heeft liggen, dan is dat op z´n zachtst gezegd wat veel van het goede. En dan heb ik het nog niet over de kleuren en patronen gehad. Kies ongeveer 3 materialen voor uw accessoires. Dat geeft rust en eenheid. Leg bijvoorbeeld een kussen op uw bank en leg zo´n zelfde kussen op een stoel. Daardoor maakt u een verbinding tussen die 2 meubels.

eenheid creërenAanvullend advies:

Door een of meerdere kleuren van uw zitkamer terug te laten komen in uw keuken en hal, ontstaat er een geheel. Gebruik dezelfde verfkleuren en kies accessoires in een van de kleuren uit de woonkamer. Pas bijvoorbeeld dezelfde soort lampen toe. Door daarnaast de raamdecoratie op elkaar af te stemmen ontstaat er eenheid en sfeer.

Wilt u eenheid creëren in uw huis, werkruimte of horecaruimte? Vraag ons advies. Het voorkomt miskopen. Wij leggen alle stalen voor u bij elkaar, zodat u kan zien dat de kleuren en materialen een prettig geheel vormen.